top of page
Nedavno objavljeni

Izvješće sa 13. Kongresa Hrvatskog oftalmološkog društva sa međunarodnim sudjelovanjem


U Umagu je od 09. do 12. svibnja 2013. održan 13. kongres Hrvatskog oftalmološkog društva sa međunarodnim sudjelovanjem.

Prvog dana kongresa održana je tradicionalna sekcija Mladi u oftalmologiji u kojoj su mladi oftalmolozi održali svoja predavanja na engleskom jeziku pred šesteročlanim povjerenstvom koje je izabralo i nagradilo najbolje radove. Kongres je otvorio predsjednik HOD-a profesor Zoran Vatavuk koji je u uvodnoj riječi pozdravio sudionike i zahvalio se na velikom odazivu i interesu za ovaj skup. Počasno predavanje održao je profesor Nikola Godinović (suradnik CERN-a) sa predavanjem iz atomske fizike o Božjoj čestici-Higgsovom bozonu.

S obzirom da je glavna tema ovogodišnjeg kongresa bila “Dječja oftalmologija, gosti predavači su bili uvaženi stručnjaci iz područja dječje oftalmologije, prof. dr. sc. Klaus Peter Boergen i prof. dr. sc. Oliver Ehrt sa Sveučilišta Ludwig-Maximilian u Munchenu. Ovi vodeći stručnjaci predstavili su nam najnovija medicinska dostignuća u dječjoj oftalmologiji, prije svega napredak koji je posljednjih godina postignut u području liječenja strabizma te novosti iz područja vidne percepcije bolesnika s ambliopijom. Profesorica Jelka Brecelj iz Klinike za očne bolesti u Ljubljani održala je predavanje o kliničkoj elektrofiziologiji u pedijatrijskoj praksi. Tijekom tri kongresna dana je nastupilo 80 predavača. Istaknute su problematike pedijatrijske oftalmologije, uz obrađene teme dječje katarakte i glaukoma, te predstavljanje rezultata Zagreb vision screening projekta za otkrivanje ambliopije kod četverogodišnje djece u organizaciji KB ‘Sveti Duh’.

Tijekom kongresa predstavljene su knjige ekipe sa Sv.Duha: sveučilišni udžbenik ‘Atlas ultrazvuka“ ultrazvučni prikaz patoloških stanja oka i orbite, čiji su glavni urednici Biljana Kuzmanović Elabjer, Mladen Bušić i Damir Bosnar, te prvi hrvatski farmakoterapijski priručnik iz oftalmologije ‘Pharmacotherapia ophthalmologica’, autora M.Bušić, Đ. Plavljanić, I. Mikačić, B.Kuzmanović Elabjer, D.Bosnar. Iako su bili spriječeni sudjelovati na kongresu, Veljko Rogošić i Vesna Jurišić Friberg javili su nam se putem skype-a i na taj način prezentirali svoj prijevod knjige ‘Glaucoma‘ Josefa Flammera. U okviru kongresa održan je sastanak ekspertne skupine na temu Senilna makularna degeneracija u Hrvatskoj.

Kongresu je prisustvovalo preko 400 sudionika iz Hrvatske i inozemstva. Veliki interes koji su pokazali sudionici kongresa za aktualne probleme u oftalmologiji, govori o potrebi da se ovi sastanci redovito održavaju kako bi se stručnjaci iz područja oftalmologije upoznali s najnovijim dostignućima u ovoj grani medicine, te kako bi osigurali što kvalitetnije liječenje i zbrinjavanje osoba s očnim bolestima.

Svečanom gala večerom u hotelu ‘Melia Coral‘ priveden kraju je još jedan uspješan, sadržajem i znanjem bogat kongres. Tijekom svečanosti dodijeljene su atraktivne nagrade za četiri najbolja rada u sekciji ‘Mladi u oftalmologiji’. Dobitnica prve nagrade je Marijana Bilen Babić za rad Bilen Babić M, Merlak M, Gržetić Lenac R, Markušić V: Intraocular lens explantation, dobitnica druge nagrade je Freja Barišić za rad Barišić F,Krolo I, Boršić M, Tomić Ž, Šimić Prskalo M, Novak-Lauš K.: Does early glaucoma affect the central 10 degrees of visual field?, treća nagrada pripala je Lani Dujmović za rad Dujmović L., Benčić G., Vatavuk Z.: The role of Rarebit perimetry in evaluation of functional outcome after successful macular hole surgery i četvrta Ani Bišćan za rad Bišćan A., Bušić M., Bjeloš Rončević M., Kuzmanović Elabjer B., Bosnar D.: Congenital aniridia- case report. Dobitnice prve i druge nagrade dugo će pamtiti nagradno putovanje na 31.kongres Europske sekcije za kataraktu i refraktivnu kirurgiju (ESCRS) u Amsterdamu.

Marijana Bilen Babić

Freja Barišić

Darije Čuržik

Iva Krolo

Josipa Marin Lovrić

Senad Ramić

Ivan Škegro


Arhiva
Prati nas
  • Facebook Basic Square
bottom of page