top of page
Nedavno objavljeni

Odluku o proglašenju “Nacionalnog dana ambliopije”: dan 12. rujna proglašava se “Nacionalnim danom a


Na temelju članka 81. Ustava Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 85/10 - pročišćeni tekst i 5/14 - Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske, Hrvatski sabor je na sjednici održanoj 20. lipnja 2016. godine jednoglasno donio

Odluku o proglašenju "Nacionalnog dana ambliopije":

dan 12. rujna proglašava se "Nacionalnim danom ambliopije".

Inicijativa o pokretanju Nacionalnog dana ambliopije utemeljena je na rezultatima Projekta „Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba” koji je provela Klinika za očne bolesti Medicinskog fakulteta Osijek Kliničke bolnice „Sveti Duh“, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, te uz potporu Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatskoga oftalmološkog društva i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju. Od rujna 2011. do lipnja 2014. godine, u vrtićima Grada Zagreba provodio se najveći svjetski projekt iz dječje oftalmologije koji je obuhvatio oko 16.000 četverogodišnjaka, u svih 60 vrtića u vlasništvu Grada Zagreba i 11 privatnih vrtića, na preko 200 lokacija.

Projekt “Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba” ima jedinstveni protokol na svjetskom nivou, registriran u najvećoj svjetskoj bazi kliničkih istraživanja, National Institute of Health, ClinicalTrials.gov Identifier NCT01430247. Projektom se Republika Hrvatska, tada samo kroz svoj glavni grad, svrstala među tek desetak najrazvijenijih država svijeta koje imaju slične projekte pretežito na nacionalnoj razini. Cilj Projekta bio je na znanstveno utemeljenim rezultatima ukazati na značajnost problema i uspješno rješavanje ambliopije u Gradu Zagrebu, te predložiti univerzalni model koji bi bio u funkciji nacionalnog skrininga. Bilo je to ujedno i prvo prospektivno istraživanje prevalencije ambliopije u Republici Hrvatskoj.

Projektom je utvrđeno da je prevalencija ambliopije u Gradu Zagrebu čak 8%, odnosno, prevedeno na cjelokupnu populaciju Republike Hrvatske, možemo ustvrditi da u Republici Hrvatskoj danas živi više od 300.000 slabovidnih osoba, koje to nisu trebale biti da su imale jednostavan skrining vidne oštrine u svome ranom djetinjstvu.

Vođeni idejom stvaranja zdravog društva, te s obzirom da se radi o pregledu s ciljem redukcije preventabilnog gubitka vida, Istraživački tim Klinike predložio je Ministarstvu zdravlja Republike Hrvatske univerzalni model koji bi bio u funkciji nacionalnog skrininga. Temeljem navedenoga, Odlukom ministra zdravlja Republike Hrvatske od 1. lipnja 2015. godine probir na slabovidnost postao je obvezatan i dostupan svoj djeci Republike Hrvatske. Time je Projekt svojim rezultatima praktično svrstao Republiku Hrvatsku u sam svjetski vrh provođenja preventivne politike očuvanja zdravlja ne samo djece već prospektivno i cjelokupne populacije.

Ubrzo nakon prvih rezultata Projekta, rodila se ideja, a zatim i inicijativa o obilježavanju 12. rujna kao Nacionalnog dana ambliopije (NaDA) jer je toga dana 2011. godine u Gradu Zagrebu održana konferencija za novinstvo pod vodstvom gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Milana Bandića i glavnog istraživača i voditelja Projekta prof.dr.sc. Mladena Bušića, čime je predstavljen početak provođenja Projekta.

Istraživački tim Projekta je kroz skrining vida, otkrivanje i liječenje ambliopije dao veliki i realan doprinos u stvaranju zdravijeg pojedinca, a time i društva napretka, s identitetom prepoznatim u svijetu po razvijenoj svijesti o važnosti zdravlja djece i neupitnim naporima za stvaranje zdravog društva.

Predstavljanje Projekta Ambliopija te izglasavanje odluke o proglašenju Nacionalnog dana ambliopije, možete pogledati na stranicama


Arhiva
Prati nas
  • Facebook Basic Square
bottom of page