top of page
Nedavno objavljeni

Promocija knjige Klinička optometrija


Poštovane kolegice I kolege,

04. studenog 2013. je u Kliničkom bolničkom centru Zagreb održana promocija sveučilišnog priručnika Klinička optometrija urednika prof.dr.sc. Branimira Cerovskog i suradnika. Knjigu su predstavili dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu akademik Miličić, predsjednik Hrvatskog oftalmološkog društva prof.dr.sc. Zoran Vatavuk, jedan od recenzenata prof.dr.sc. Smiljka Popović Suić i glavni urednik prof.dr.sc. Branimir Cerovski.

Oftalmologija i klinička optometrija je područje medicine koje se vrlo brzo razvija zbog napretka u temeljnim istraživanjima te u skladu s novim tehnološkim mogućnostima u dijagnostici i liječenju. Ovaj udžbenik je posve novo izdanje gdje je naglasak dan na problematiku vezanu uz nekirurške i kirurške mogućnosti korekcije refrakcijskih grešaka i stanja. Knjiga donosi osnovne informacije o osnovama fiziologije vida, o fizici viđenja, o epidemiologiji i razvoju refrakcijskih grešaka te o binokularnom vidu. Također se navofe načela kliničkog testiranja vidne oštrine, opisuju se same refrakcijske greške te se usmjeruje pozornost na poremećaje akomodacije. Objašnjava se problematika anizometropije i anizeikonije te heteroforija i vergencijski sustav oka. Opisuju se optotipi i njihova standardizacija, posebna poglavlja se bave s naočalnim optičkim lećama, pararefrakcijskim elementima u izradi naočala, zaštitnim naočalama te korekcijom slabovidne osobe. Dva poglavlja se bave s kontaktnim lećama i komplikacijama njihova nošenja. Također se ovaj udžbenik bavi kirurškim mogućnostima optičke korekcije refrakcijskih grešaka, posebice kod keratokonusa i iregularnog astigmatizma.

Ovu knjigu su napisali nastavnici i suradnici Katedre za oftalmologiju i optometriju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i sama tematika je čini jedinstvenim udžbenikom koji će unaprijediti znanje specijalista i specijalizanata oftalmologije i optometrije, ali također i studenata medicine, liječnika opće medicine i drugih specijalnosti.


Arhiva
Prati nas
  • Facebook Basic Square
bottom of page