top of page
Nedavno objavljeni

Diploma Hrvatskog liječničkog zbora Klinici za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“

Updated: Apr 7, 2020


U prosincu 2019. godine Klinici za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ kao Suradnom centru Svjetske zdravstvene organizacije za dječju oftalmologiju, dodijeljeno je odličje „Diploma Hrvatskog liječničkog zbora“. Prepoznajući prevenciju kao temelj dobre zdravstvene zaštite, Klinika za očne bolesti, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, gradonačelnika Grada Zagreba

g. Milana Bandića te Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, a uz potporu Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, od mjeseca rujna 2011. do lipnja 2014. godine, u vrtićima Grada Zagreba provodila je najveći svjetski projekt skrininga na ambliopiju pod nazivom “Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba. Temeljem rezultata ovog Projekta Klinike, ministar zdravlja g. Siniša Varga uveo je od 1. lipnja 2015. godine probir na slabovidnost kao obvezatan za svu četverogodišnju djecu u Republici Hrvatskoj, koji je u siječnju 2016. godine prerastao u Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti, a već sljedeće 2017. godine uz potporu ministra zdravstva prof. dr. sc. Milana Kujundžića uspostavljen je nacionalni Registar ranog otkrivanja slabovidnosti, što je Republiku Hrvatsku svrstalo u sam svjetski vrh provođenja preventivne politike očuvanja zdravlja ne samo djece već prospektivno i cjelokupne populacije. Diploma Hrvatskog liječničkog zbora je priznanje za izniman doprinos hrvatskoj medicini i zdravstvu kroz provedbu Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti kod djece, uspostavu nacionalnog Registra ranog otkrivanja slabovidnosti te implementaciju ekspertize na svjetskoj razini što Klinika ostvaruje kao Suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije za dječju oftalmologiju.

Ujedno, ovo je i jedina Klinika u cjelokupnom zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske s ovim prestižnim i značajnim statusom suradnog centra dodijeljenim od strane Svjetske zdravstvene organizacije, a navedeni status Klinika postiže kao Referentni centar Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam, koji djeluje od 2015. godine. Ovaj uspjeh, kao i sva ranija priznanja, poticaj su stvaranju novih ideja, novih ciljeva čijim ostvarenjima unaprjeđujemo ne samo zdravlja i kvalitetu života građana grada Zagreba, već svih građana Republike Hrvatske.


Arhiva
Prati nas
  • Facebook Basic Square
bottom of page