top of page
Nedavno objavljeni

Povelja Republike Hrvatske svečano je uručena Klinici za očne bolesti Kliničke bolnice “Sveti Duh”

Updated: Apr 7, 2020


Klinici za očne bolesti Kliničke bolnice “Sveti Duh”

(izvor slike: „Ured predsjednice RH“)

Na dan obilježavanja Međunarodnog dana djeteta 20. studenoga 2019. godine na svečanom prijamu u Predsjedničkim dvorima na Pantovčaku Klinici za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uručila je Povelju Republike Hrvatske. Povelja je priznanje za izniman doprinos hrvatkoj medicini i zdravstvu kroz provedbu Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti kod djece, uspostavu nacionalnog Registra ranog otkrivanja slabovidnosti te implementaciju ekspertize na svjetskoj razini što Klinika ostvaruje kao Suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije za dječju oftalmologiju. Povelju su u ime Klinike preuzeli predstojnik Klinike za očne bolesti, prof. dr. sc. Mladen Bušić, prim. dr. med te voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za dječju oftalmologiju i strabizam, doc. dr. sc. Mirjana Bjeloš, dr. med., ujedno i direktori Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za dječju oftalmologiju.

Prepoznajući prevenciju kao temelj dobre zdravstvene zaštite, Klinika za očne bolesti, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba; gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića te Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, a uz potporu Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i tadašnjeg dekana prof. dr. sc. Aleksandra Včeva, od mjeseca rujna 2011. do lipnja 2014. godine, u vrtićima Grada Zagreba provodila je najveći svjetski projekt skrininga na ambliopiju pod nazivom “Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba”, za koji je Klinika 2016. godine dobila Nagradu Grada Zagreba. Na temelju rezultata ovog Projekta Klinike ministar zdravlja g. Siniša Varga uveo je od 1. lipnja 2015. godine probir na slabovidnost kao obvezatan za svu četverogodišnju djecu u Republici Hrvatskoj, koji je u siječnju 2016. godine prerastao u Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti, a već sljedeće 2017. godine uz potporu ministra zdravstva prof. dr. sc. Milana Kujundžića uspostavljen je nacionalni Registar ranog otkrivanja slabovidnosti, što je Republiku Hrvatsku svrstalo u sam svjetski vrh provođenja preventivne politike očuvanja zdravlja ne samo djece već prospektivno i cjelokupne populacije.

Osim toga, na temelju inicijative Klinike, na sjednici održanoj dana 20. lipnja 2016. Hrvatski sabor donio je odluku o proglašenju 12. rujna Nacionalnim danom ambliopije (NaDA). Nadalje, 14. siječnja 2019. godine Referentni centar Klinike za očne bolesti postao je Suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije za dječju oftalmologiju. Ujedno ovo je i jedina klinika u cjelokupnom zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske s ovim prestižnim i značajnim statusom suradnog centra dodijeljenim od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

Povelja Republike Hrvatske je najveće priznanje u životnom ciklusu jedne institucije koja se bavi i nastavnom i znanstvenom i stručnom djelatnošću. Zahvaljujemo Predsjednici Republike Hrvatske na podršci koju nam pruža od prvog dana kada smo krenuli u ostvarivanje Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti te na ovom priznanju koje nam je uručila. Ovo i sva ranija priznanja su poticaj ka novim idejama, novim ciljevima i novim ostvarenjima u korist zdravlja i bolje kvalitete života svih građana Republike Hrvatske.

(izvor slike: „Ured predsjednice RH“)


Arhiva
Prati nas
  • Facebook Basic Square
bottom of page