top of page
Nedavno objavljeni

Poziv na stručni skup - Prevencija slabovidnosti i invaliditeta uzrokovanog keratokonusom

Na temelju odluke Hrvatske liječničke komore od 8. lipnja 2021. za sudjelovanje na skupu dodjeljuje se 15 bodova.


Poziv na stručni skup o temi „Prevencija slabovidnosti i invaliditeta uzrokovanog keratokonusom kroz edukaciju zdravstvenih djelatnika“


Projekt u potpunosti financira EU iz Europskog socijalnog fonda.

Korisnik EU sredstava je Poliklinika Optical Express za obavljanje zdravstvene djelatnosti iz područja oftalmologije i optometrije


Trajanje skupa: od 15.7. do 15.9.2021.Poliklinika Optical Express poziva vas da se pridružite stručnom skupu o temi prevencije slabovidnosti i invaliditeta uzrokovanog keratokonusom. Stručni skup održat će se online. Skup se sastoji od snimljenog materijala u trajanju od 4,5 sati i završnog ispita. Prijaviti se možete putem stranice https://keratokonus.hr/registracija/, a skupu možete pristupiti u bilo koje vrijeme u razdoblju od 15. 7. do 15. 9. 2021.


Tema i cilj stručnog skupa:

Keratokonus je najčešća degenerativna promjena rožnice karakterizirana neupalnim progresivnim stanjivanjem rožnice, koja dobiva konusni oblik. Američki Nacionalni očni institut izvještava da je keratokonus najčešća rožnička bolest u SAD-u i da pogađa otprilike 1 na 2000 Amerikanaca, dok neki izvještaji govore da je taj broj i veći te iznosi 1 na 500 stanovnika. Razvojem novih dijagnostičkih metoda nalazi se da je pojavnost i češća.


Točan uzrok keratokonusa još je uvijek nepoznat, ali smatra se da je povezan s poremećajem enzimske aktivnosti unutar rožnice. Utvrđena je genetska predispozicija s obzirom na to da se češće javlja u obiteljima u kojima je već dijagnosticiran keratokonus, a određen utjecaj ima trljanje očiju u djetinjstvu. Progresija keratokonusa brža je kod pacijenata s Downovim sindromom. Bolest obično zahvaća oba oka, ali najčešće jedno oko ima više izraženu progresiju bolesti. Najviše napreduje u adolescentskoj dobi i potom se polako stabilizira te obično nakon četrdesete godine ne pokazuje progresiju.

Što se početne simptomatologije tiče najčešće dolazi do jednostranog pada vidne oštrine zbog progresivne miopije i astigmatizma koji postaje iregularan.


Značaj keratokonusa utoliko je veći jer se javlja u adolescentsko doba i u prvim godinama pokazuje jaku progresiju. Pacijenti s keratokonusom imaju znatno oslabljen vid te se ne mogu baviti brojnim zanimanjima (policija, vojska, vozači C, D i E kategorije i slično).


Većina osoba s keratokonusom prisiljena je nositi polutvrde leće za postizanje upotrebljivog vida, a velik postotak, čak više od 20 % oboljelih završava na transplantaciji rožnice da bi uopće mogli vidjeti.

Unatrag dvadesetak godina otkrivena je metoda koja može zaustaviti razvoj keratokonusa – crosslinking. U našoj poliklinici navedenu metodu uveli smo prvi u Hrvatskoj i među prvima u Europi.

Ovim se projektom želi educirati liječnike o mogućnostima što ranijeg otkrivanja keratokonusa, po mogućnosti prije kliničkih znakova te bi se primjenom crosslinkinga postiglo zaustavljanje progresije bolesti, a kod pravodobnog otkrivanja i potpuno izlječenje. Krajnji je cilj ovog projekta prevencija invaliditeta i smanjene radne sposobnosti kod oboljelih od keratokonusa.


S poštovanjem,


Poliklinika Optical Express
Commentaires


Arhiva
Prati nas
  • Facebook Basic Square
bottom of page