top of page
Nedavno objavljeni

Izvješće s Retinalnog simpozija HOD-a održanog u Splitu 8. studenog 2013.


Retinalni simpozij o dijabetičnoj retinopatiji

U sklopu Svjetskog dana dijabetesa, 8. studenog 2013. održan je u Splitu Retinalni simpozij u organizaciji Retinalne sekcije Hrvatskog oftalmološkog društva. Tematika je bila suvremena dijagnostika i terapija dijabetične retinopatije-jedne od najčešćih komplikacija šećerne bolesti i uzroka sljepoće. Uz domaćine skup je pozdravio prof.dr. Zoran Vatavuk-predsjednik HOD-a i Davor Bučević-predsjednik Hrvatskog saveza dijabetičnih udruga. Tu su sudjelovali i držali predavanja naši retinalni oftalmolozi, a na skupu je bilo oko 90 sudionika. Prof.dr. Jakovu Šikiću, utemeljitelju vitreoretinalne kirurgije u Hrvatskoj dodjeljeno je priznanje u ime Retinalne sekcije HOD-a za svoj dugogodišnji rad.

U uvodnoj riječi predsjednik Retinalne sekcije prof.dr. Milan Ivanišević i dijabetolog prof.dr. Maja Radman s Interne klinike KBC-a Split naglasili su važnost ove teme budući da je dijabetična retinopatija najčešći uzrok sljepoće radne populacije u razvijenim zemljama. Dijabetes uzrokuje oštećenja svih struktura oka, ali najčešća, najteža i najranija komplikacija je dijabetična retinopatija. Ima 5-6% dijabetičnih bolesnika u općoj populaciji. U Hrvatskoj ih je registrirano preko 200.000, a oko 30% dijabetičara ima neki oblik dijabetične retinopatije koja zahvaća oba oka.

O dijagnostici dijabetične retinopatije predavanja su održali mr.dr. Ivna Pleština Borjan, dr. Anita Matas, prof.dr. Ksenija Karaman i prof.dr. Zoran Vatavuk predsjednik Hrvatskog oftalmološkog društva. Lasersku i medikamentnu terapiju su referirali doc.dr. Davor Galetović, doc.dr. Nenad Vukojević, prof.dr. Kajo Bućan, prof.dr. Milan Ivanišević te dr.sc. Ratimir Lazić.

Prezentacije o kirurškoj terapiji su imali prof.dr. Damir Kovačević, mr.sc. Borna Šarić, doc.dr. Tomislav Jukić i dr.sc. Ljubo Znaor.

Zaključeno je da se u našoj zemlji uspješno oftalmološki liječi dijabetična retinopatija. Danas imamo na raspolaganju svu potrebnu terapiju u borbi protiv dijabetične retinopatije: lasere, vitrektome za operativno liječenje, lijekove koji se daju injekcijama u oko, a u dijagnostici angiografsko snimanje i OCT uređaje.

Također postoji i interdisciplinarni pristup bolesniku naročito s internistima-dijabetolozima, jer liječenje mora biti sveobuhvatno.

Na kraju uz prigodni domjenak bilo je i ugodnog druženja retinalnih oftalmologa.


Arhiva
Prati nas
  • Facebook Basic Square
bottom of page