Svijetski tjedan glaukoma 2016.


Poštovani,

bliži nam se Svjetski tjedan glaukoma koji će se održati od 6. do 12. ožujka 2016. godine.

Prošlogodišnja Nacionalna kampanja pod nazivom Zaustavimo glaukom u kojoj je sudjelovalo 19 gradova Hrvatske, ocijenjena je iznimno uspješnom. Besplatno je pregledano 5.100 građana, a povišeni očni tlak - glavni čimbenik rizika za nastanak glaukoma - izmjeren je u 7,7% građana. Upravo nam taj podatak ukazuje na važnost, ali i učinkovitost, ove zajedničke kampanje u Hrvatskoj. Uz besplatne preglede, kampanja je 2015. godine bila vrlo široko medijski popraćena. Između ostalog, stručnjaci su svojim sudjelovanjem u televizijskim i radijskim emisijama odgovarali na razna pitanja građana o glaukomskoj bolesti i tako im ''približili'' bolest o kojoj hrvatska javnost još uvijek ne zna dovoljno. U edukativnom dijelu kampanje tiskano je i građanima podijeljeno više od 100 000 primjeraka informativne brošure o glaukomu, dok je za liječnike organiziran jednodnevni stručni simpozij ''Glaukomski dan u glaukomskom tjednu'' (izvješće: www.glaukom-hr.org).

Po uzoru na prošlu godinu, Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravlja, uz potporu Hrvatskog oftalmološkog društva, pridružit će se i 2016. godine zemljama svijeta i pozivu Svjetske zdravstvene organizacije te Svjetske glaukomske organizacije - Nacionalnom kampanjom obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma 2016. - kojoj se odazvao 21 grad u Hrvatskoj.

Planira se niz akcija javnozdravstvenog karaktera za građane Hrvatske, a završni događaj tjedna bit će usmjeren prema edukaciji liječnika. U suradnji s Eugene and Marilyn Glick Eye Institute, USA organizira se prvi međunarodni simpozij o glaukomu u Hrvatskoj - Glaucoma Codes - koji će okupiti eminentna svjetska i domaća imena s ciljem podizanja razine znanja o ranoj dijagnostici i liječenju glaukoma, kako bismo našim pacijentima osigurali što kvalitetniju medicinsku skrb.

U planu je prijevod i tiskanje knjige o generičkim lijekovima uvaženog svjetskog stručnjaka profesora Alona Harrisa, koju će autor osobno predstaviti i besplatno podijeliti liječnicima tijekom simpozija. Međunarodni simpozij Glaucoma Codes održat će se 11. i 12. ožujka 2016. godine u Zagrebu, mala dvorana ''Vatroslav Lisinski'', više na www.glaucomacodes.com .


Nedavno objavljeni
Arhiva
Prati nas
  • Facebook Basic Square