top of page
Nedavno objavljeni

Svijetski tjedan glaukoma 2016.


Poštovani,

bliži nam se Svjetski tjedan glaukoma koji će se održati od 6. do 12. ožujka 2016. godine.

Prošlogodišnja Nacionalna kampanja pod nazivom Zaustavimo glaukom u kojoj je sudjelovalo 19 gradova Hrvatske, ocijenjena je iznimno uspješnom. Besplatno je pregledano 5.100 građana, a povišeni očni tlak - glavni čimbenik rizika za nastanak glaukoma - izmjeren je u 7,7% građana. Upravo nam taj podatak ukazuje na važnost, ali i učinkovitost, ove zajedničke kampanje u Hrvatskoj. Uz besplatne preglede, kampanja je 2015. godine bila vrlo široko medijski popraćena. Između ostalog, stručnjaci su svojim sudjelovanjem u televizijskim i radijskim emisijama odgovarali na razna pitanja građana o glaukomskoj bolesti i tako im ''približili'' bolest o kojoj hrvatska javnost još uvijek ne zna dovoljno. U edukativnom dijelu kampanje tiskano je i građanima podijeljeno više od 100 000 primjeraka informativne brošure o glaukomu, dok je za liječnike organiziran jednodnevni stručni simpozij ''Glaukomski dan u glaukomskom tjednu'' (izvješće: www.glaukom-hr.org).

Po uzoru na prošlu godinu, Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravlja, uz potporu Hrvatskog oftalmološkog društva, pridružit će se i 2016. godine zemljama svijeta i pozivu Svjetske zdravstvene organizacije te Svjetske glaukomske organizacije - Nacionalnom kampanjom obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma 2016. - kojoj se odazvao 21 grad u Hrvatskoj.

Planira se niz akcija javnozdravstvenog karaktera za građane Hrvatske, a završni događaj tjedna bit će usmjeren prema edukaciji liječnika. U suradnji s Eugene and Marilyn Glick Eye Institute, USA organizira se prvi međunarodni simpozij o glaukomu u Hrvatskoj - Glaucoma Codes - koji će okupiti eminentna svjetska i domaća imena s ciljem podizanja razine znanja o ranoj dijagnostici i liječenju glaukoma, kako bismo našim pacijentima osigurali što kvalitetniju medicinsku skrb.

U planu je prijevod i tiskanje knjige o generičkim lijekovima uvaženog svjetskog stručnjaka profesora Alona Harrisa, koju će autor osobno predstaviti i besplatno podijeliti liječnicima tijekom simpozija. Međunarodni simpozij Glaucoma Codes održat će se 11. i 12. ožujka 2016. godine u Zagrebu, mala dvorana ''Vatroslav Lisinski'', više na www.glaucomacodes.com .


Arhiva
Prati nas
  • Facebook Basic Square
bottom of page